10.08
27

BCU

BCU (betonul celular usor) este un material de constructii poros, foarte usor, cu o izolatie termica deosebit de buna, similar BCA-ului. Se obtine prin amestecarea in betoniera a unui mortar (format din nisip, ciment si apa) cu o cantitate de spuma ionizata. Rezultatul este un beton celular fluid (spumo-beton fluid) care se toarna in forme, iar dupa cca 12-24 de ore, prin decofrare se obtin caramizile (blocurile de zidarie) necesare constructiei.
BCU se utilizeaza la realizarea peretilor exteriori si interiori neportanti, pentru orice tip de constructii civile sau industriale. Peretii pot fi realizati prin turnare directa in cofraj (monolit) sau din caramizi (blocuri de zidarie). BCU este ecologic, este mai bun izolator termic decat BCA, nu are influente negative asupra mediului, nu este radioactiv, nu prezinta combustivitate.

TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A BCU

Peretii monolit pot fi usor armati, obtinandu-se astfel o structura combinata, mai rezistenta in cazul unui seism. Inaintea turnarii peretilor monolit, in interiorul cofrajului se pot monta elemente din polistiren expandat, pentru realizarea golurilor de usi sau ferestre. De asemenea, inaintea turnarii se pot poza traseele electrice si sanitare, eliminandu-se astfel manopera ulterioara necesara realizarii acestora. Prin turnarea directa a peretilor monolit se obtine o constructie foarte rezistenta, perfect izolata termic, cu costuri mai mici cu circa 40-50% decat cele necesare in cazul unei tehnologii clasice (zidarie cu mortar). Materialul se intareste in conditii naturale (fara tratament termic-autoclavizare). In cazul blocurilor de BCU, punerea in opera (zidirea) se va face dupa cca 7 zile de la decofrare. Perioada de maturare a BCU (ca la orice beton) este de 28 de zile de la preparare.

ASPECTE TEHNICO-ECONOMICE

In afara avantajului major al pretului mic de productie, care-l face extrem de competitiv fata de BCA, exista alte cateva caracteristici tehnice, care fac din BCU un material de constructii foarte cerut pe piata:
- coeficientul de conductivitate termica este mai mic decat la BCA (gradul de izolare termica a unei cladiri din BCU este mai mare decat la orice alt material de zidarie).
- absorbtia de apa este foarte mica.
- tencuire rapida si ferma (amorsa de la BCA nu mai este necesara deoarece cimentul din mortarul de tencuiala adera perfect la cimentul din caramida de BCU),
- lipsa oricarei substante considerate radioactiva sau nociva fata de mediu,
- greutate mica a zidariei, etc.
Datorita fluiditatii mari la turnare se pot obtine elemente de zidarie cu forme diverse, atat nut-feder cat si LEGO, acestea eliminand mortarul de zidarie, considerat punte de transfer termic intre interiorul si exteriorul cladirii. De asemenea, se pot fabrica elemente armate pentru garduri, cu decoratiuni diverse, elemente pentru gratarele de gradina, pavele pentru trafic usor, elemente de drenare a apei, diverse alte elemente decorative, etc.

Avantajele BCU (Beton Celular Usor)

- este mai ieftin cu 40-50% decat BCA
- zidurile construite cu BCU asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare
- zidaria se executa rapid, dimensiunile unei bucati de BCU echivaland cu 10 caramizi standard
- BCU-ul este un material productiv; fiind masiv si usor, el poate fi pus in opera cu consum redus de manopera si mortar
- BCU-ul este un material ecologic, nu este toxic si nu polueaza mediul inconjurator
- produsele din BCU au caracteristici fono-absorbante deosebite; ele asigura o izolatie fonica mult mai buna comparativ cu alte materiale de constructii
- BCU-ul permite realizarea de finisaje variate
- produsele din BCU au absorbtie redusa de apa si prezinta o rezistenta ridicata la cicluri succesive inghet-dezghet
- operatiile ulterioare de taiere, gaurire, frezare pentru realizarea instalatiilor ingropate in zid, se realizeaza cu usurinta si costuri minime, fara ca blocul sa fie spart
- avand coeficient de conductivitate termica mic (mai mic decat la BCA), pierderile de caldura, in cazul cladirilor executate din BCU, sunt reduse
- cladirile din BCU asigura un climat placut si maximum de confort prin eliminarea riscului aparitiei condensului - sunt racoroase vara si calduroase iarna
- formele si dimensiunile variate ale blocurilor de BCU faciliteaza simplificarea proiectarii
- materialul are o capacitate termoizolanta buna, chiar in cazul unor pereti subtiri; este ignifug si izolant fonic, conducand astfel la reducerea costului final al lucrarii.

Dezavantaje
- deoarece elementele confectionate din BCU au o duritate mai redusa, acest material (ca si BCA-ul) nu poate fi utilizat pentru construirea peretilor portanti. In acest caz, se va realiza o structura de rezistenta din beton, care va sustine peretii si eventual nivelurile superioare ale constructiei.

Aplicatii

- BCU-ul este foarte potrivit pentru realizarea unor constructii de mici dimensiuni (pentru care nu este nevoie de structura de rezistenta), precum: garaje, magazii, chioscuri etc.
- se pot realiza de asemenea mansarde sau suprainaltari peste care nu apasa o sarcina grea, fara a mai fi nevoie de structura de rezistenta.
- o aplicatie deosebita este cea a turnarii sapelor autonivelante de termoizolatie, atat pe terasele exterioare cat si intre nivelele unei cladiri. Aceste sape pot fi apoi hidroizolate (in cazul teraselor exterioare) sau pot constitui suportul ideal pentru parchet, gresie, mozaic, etc.


Data: 2008-10-27 | Categoria: Produse | Comentarii (0)

Comentarii (0):

Nu sunt comentarii la acest articol! Fi tu primul care comenteaza!

Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio