01.09
13

Cum se face un zid din caramida de sticla?

1. Fixam o rama din profile de aluminiu (sau profil U din otel) de ambii pereti intre care vom ridica peretele (rama se poate realiza din doua corniere unite de o platbanda). Inaltimea ei este aceeasi cu inaltimea peretelui; latimea ramei este in functie de grosimea caramizilor de sticla. Rama o fixam in perete cu ajutorul unor suruburi cu diblu de plastic

2. Desenam pe podea forma peretelui care dorim sa-l construim. Pregatim mortarul. Poate fi un mortar obisnuit sau special pentru caramizi de sticla (de exemplu ), de ciment, iar consistenta lui va trebui sa fie una plastica. Cu mortarul pregatit, zidim soclul.

3. In podea fixam armatura verticala - o structura de tije verticale de otel (8 mm). Lungimea lor trebuie sa fie mai mare cu 20 mm decat inaltimea peretelui de sticla.

4. Dupa fixarea tijelor in soclu, inainte de a incepe sa zidim, le montam si in tavan. Dam in tavan niste gauri cu adancimea de 20 mm si introducem in ele capetele tijelor, apoi fixam cu mortar.

5. Dupa fixarea tijelor aplicam pe podea doua straturi de carton asfaltat. Peste carton aplicam mortar, iar deasupra lui montam primul strat de caramizi de sticla. La capetele peretelui, marginile caramizilor le introducem in rama fixata de peretii incaperii. Montam si celelalte straturi de caramizi. Aplicam mortar pe partea superioara a fiecarui strat si il presam bine in rosturile dintre caramizi. In fiecare rost orizontal fixam o tija de otel  (8 mm). Legam tija orizontala de fiecare tija verticala cu sarma.

6. Capetele tijelor armaturii orizontale le introducem in profilele ramei si completam cu mortar.

7. Rosturile intre caramizi pot avea o grosime cuprinsa intre 8 si 30 mm. Latimea rosturilor orizontale o determinam cu ajutorul pieselor distantoare. In timpul montarii trebuie sa avem grija ca rosturile verticale si orizontale dintre caramizi sa fie aliniate.

8. Verificam apoi cu nivela (bolobocul) daca fiecare strat de caramizi se mentine in plan vertical.

9. Zidim ultimul strat. Intre el si tavan vom lasa un rost de dilatatie de 10 - 20 mm. Aplicam mortar pe suprafata superioara a ultimului strat de caramizi de sticla.

10. Umplem cu spuma poliuretanica rostul de dilatatie ramas sub tavan.

11. Dupa ce spuma cu care am umplut rosturile s-a intarit complet (aproximativ dupa 48 de ore), surplusul ei trebuie indepartat cu un cutit ascutit.
   
12. Urmatoarea etapa a lucrarii este chituirea. O vom putea realiza numai dupa intarirea completa a mortarului de ciment care leaga caramizile de sticla. Chituirea se realizeaza prin miscari oblice, folosind netezitoare de cauciuc. Vom utiliza un chit de rostuit pentru rosturi mari, (chit special pentru gresie). Pentru a da plasticitate masei, ii putem adauga o emulsie speciala.

13. Cand chitul a inceput sa se intareasca, curatam peretele cu un burete umed. Trebuie sa avem grija ca buretele sa nu fie prea umed pentru ca poate duce la dizolvarea chitului.
 
Atentie la calcule!
Caramizile de sticla nu pot fi taiate. Daca vreti sa inchideti cu ele un spatiu determinat (cum ar fi o deschizatura in zid), verificati daca dimensiunile spatiului respectiv sunt multipli ai dimensiunilor caramizilor pe care le veti folosi. Nu uitati sa tineti cont in masuratori de dimensiunile rosturilor dintre caramizile de sticla si de rosturile de dilatatie laterale si superior! Firmele specializate ofera caramizi de diverse dimensiuni si forme astfel incat aproape orice forma de gol in zidarie poate fi inchis cu caramizi din sticla.


Data: 2009-01-13 | Categoria: Cum se face? | Comentarii (0)

Comentarii (0):

Nu sunt comentarii la acest articol! Fi tu primul care comenteaza!

Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio