10.08
04

Modele de zidarie

In continuare vom prezenta cateva modele de zidarie decorativa care va pot ajuta in decorarea fatadelor cat si a zidurilor interioare. Aceste modele se pot realiza si cu caramida aparenta (facem aceasta precizare pentru ca in continuare vom prezenta modelele de zidarie folosind caramizi pline).
Caramida este primul element de constructie standardizat din istoria omenirii. La inceputul istoriei sale caramida avea dimensiunile in proportia 4:2:1, proportie considerata optima pentru constructii. In ultimul secol a inceput sa se foloseasca tot mai mult pentru zidaria cu rol decorativ caramida cu dimensiunile in proportia 6:3:2. (NF – normal format 240x115x71 mm Lungime(L) x latime(l) x inaltime(h)).
Pentru a putea realiza o zidarie decorativa ordonata caramizile respecta urmatoarele reguli:
1. Lungimea = 2 x latimea + 1 rost
2. Lungimea = 3 x inaltimea + 2 rosturi
In continuare vom folosi urmatorii termeni:
- ‘baza’ este fata caramizii cu dimensiunile Lxl
- ‘latura lunga’ este fata caramizii cu dimensiunile Lxh
- ‘latura scurta’ este fata caramizii cu dimensiunile lxh


Modele de zidarie:


1.Model clasic (Stretcher Bond/ Running Bond)


La acest model se vad doar laturile lungi ale caramizilor. Intre randuri exista rosturi de mortar, iar rostul vertical dintre doua caramizi este plasat exact la mijlocul caramizii din randul anterior. Acest model este foarte des folosit chiar daca nu asigura o structura puternica si nici un aspect estetic deosebit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Model clasic decalat (Raking Stretcher Bond)

Acest model este similar cu cel clasic doar ca rostul vertical este pozitionat mai aproape de una din extremele caramizii din stratul inferior (de obicei la o treime sau o patrime din lungimea caramizii).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Modelul flamand (Flemish Bond)


Pe fiecare rand sunt dispuse alternativ laturi lungi si laturi scurte. Fiecare latura scurta este centrata pe latura lunga din randul inferior. Este un model ce asigura o structura foarte stabila..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4. Modelul calugarului (Monk Bond)


Este o varianta a modelului flamand avand doua laturi lungi intre laturile scurte, iar laturila scurte sunt centrate pe rostul dintre doua laturi lungi din randul inferior.


 

 

 

 

 

 

 

 

 5. Modelul lung flamand (Flemish Stretcher Bond)

Este asemanator cu cel clasic doar ca la fiecare “n” randuri se executa un rand de model flamand (model in care caramizile sunt dispuse alternativ cu latura lunga si apoi cu latura scurta).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6. Model Mixt (Mixed Garden Bond)


Este similar cu modelul lung flamand, dar randurile sunt pozitionate in asa fel incat laturile scurte de pe doua randuri consecutive sa nu fie una deasupra celeilalte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7. Modelul american (Common Bond /American Bond/English Garden Wall)

Este asemenator cu modelul clasic doar ca la fiecare “n” randuri avem un rand de laturi scurte. Laturile scurte din randuri diferrite sunt asezate una deasupra celeilalte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Modelul clasic ½ (Header Bond)

Este identic cu modelul clasic doar ca toate caramizile sunt asezate cu latura scurta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Modelul stiva (Stack Bond)

La acest model avem doar laturile lungi dispuse una deasupra celeilalte, rosturile orizontale si verticale formand o retea ordonata. Este un model foarte slab ca stabilitate si de aceea se foloseste doar pentru decoratiuni.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10. Modelul flamand pentru gradina (Flemish Garden Wall Bond)

Este o varianta a modelului flamand cu trei laturi lungi intre doua scurte. Latura scurta este centrata pe latura lunga din randul inferior pozitionata intre cele doua laturi lungi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11. Modelul englezesc (English Bond)

La acest model alterneaza randurile de laturi lungi cu cele de laturi scurte. Rosturile verticale dintre laturile lungi sunt centrate pe laturile scurte din randul inferior. Latura lunga este asezata exact deasupra laturii lungi din randul inferior de laturi lungi. Acelasi lucru e valabil si pentru laturile scurte.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


12. Modelul englezesc incrucisat (English Cross Bond)

Este asemanator cu cel englezesc doar ca latura lunga este centrata pe rostul vertical dintre doua laturi lungi din randul inferior de laturi lungi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13. Modelul englezesc dublu incrucisat (Double English Cross Bond)

Este un model asemanator cu modelul englezesc incrucisat dar sunt doua randuri de laturi lungi care alterneaza cu doua randuri de laruri scurte. Laturile lungi sunt centrate pe laturile scurte din randul invecinat. In acelasi timp latura lunga este deplasata cu o patrime fata de latura lunga din randul invecinat de laturi lungi si latura scurta este deplasata cu o jumatate fata de latura scurta din randul invecinat de laturi scurte.


Data: 2008-10-04 | Categoria: Amenajari cu caramida | Comentarii (2)

Comentarii (2):

sorin a zis:

fain e super tare . acum am invatat si eu ceva despre constructia in caramida okm

sorin a zis:

interesant eu stiam de modelu clasic si am invatat si modelu flamand in olanda. nu sint de meserie da imi place mult sa zidesc sint un fan al zidariei si al lemnului. nu stiam ca sint asa de multe feluri de zidarie eu am inceput din copilarie cind la bloc mutat am facut o fortificatie din caramizile gasite la blocu vecin bine inteles ca nu am pus mortar intre ele asta pina m-a vazut paznicul care tocmai se trezise din betie. si m-a luat la goana. bine ca mai sint si oamani interesati de constructii in caramida care a fost primul mod de zidire. succes in orice.Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio