11.08
21

Istoria LEGO

In 1932 Ole Kirk Christiansen, un tamplar din satul Billund, Danemarca a inceput o afacere. El confectiona scarite, mese de calcat si jucarii din lemn. Din 1934 firma si produsele sale au luat numele de LEGO, un cuvant combinat care isi are originea in expresia daneza “LegGOdt” (adica “joaca bine”). In 1947 LEGO e prima companie daneza care achizitioneaza o masina de injectat mase plastice pentru producerea jucariilor. In 1949 firma producea deja peste 200 de modele de jucarii de lemn si de plastic. Printre acestea erau si caramizile ce se puteau imbina impreuna; acestea au fost predecesoarele caramizilor LEGO de astazi. In acea vreme jucariile erau comercializate doar in Danemarca. In 1955 dupa proiectarea caramizilor LEGO, firma lanseaza linia ce a revolutionat piata jucariilor “Sistemul LEGO”: 28 de modele si 8 vehicole. De asemenea vindea si separat piese LEGO. In 1958 este inventat si brevetat sistemul de imbinare LEGO care se foloseste si astazi. Noul sistem de imbinare a determinat o stabilitate mai mare a modelelor construite din caramizi LEGO. Modelele ce puteau fi construite acum erau nenumarate.
In 1962 caramizile LEGO sunt introduse pe piata Statelor Unite si pentru prima data LEGO are pierderi din vanzarea de seturi de caramizi. Totusi prin 1966 seturile LEGO ajung tot mai apreciate de copiii americani care incep sa construiasca cladiri, camioane, avioane si vapoare din LEGO.
Prin adaugarea, in 1969, a liniei DUPLO pentru prescolari (cu caramizi mai mari) grupul LEGO isi mareste aria de suporteri, iar in 1977 prin linia TECHNIC pentru proiecte mai complexe LEGO reuseste sa atraga copiii mai mari si adolescenti.
In ultimul deceniu prin internet comunitatea suporterilor LEGO a dezvoltat proiectre si programe noi prin care modele noi pot fi inregistrate. In 1998 LEGO a lansat LEGO SCALA Planet, un set destinat fetelor; acesta continea atat caramizile LEGO traditionale cat si papusi si accesorii de imbracaminte, o revista si un site interactiv.
LEGO a ajuns in Statele Unite in perioada cea mai grea a razboiului rece, o perioada in care exista un interes major in educatie si in dezvoltarea jocurilor educative. Conducatorii americani doreau ca sistemului educational sa produca oameni de stiinta, oameni care erau esentiali in proiectarea armelor si cucerirea spatiului in detrimentul Uniunii Sovietice. Mulandu-se pe aceste cerinte LEGO a promis ca sistemul sau de caramizi va “dezvolta imaginatia, indemanarea manuala si abilitatea copilului de a gandi si crea singur”. Faptul ca termenii “LEGO” si “imaginatie” sunt de multe ori legati impreuna nu este deloc accidental.
Caramizile multicolore din plastic pot fi imbinate pentru a crea nenumarate modele si au ajuns sa fie apreciate de copii, parinti si educatori inca de la aparitia lor in 1958. Caramizile LEGO sunt apreciate de constructorii de toate varstele, chiar si de copiii care sunt mai interesati de distrugere decat de construire.
Astazi LEGO este un brand recunoscut in toata lumea.


Data: 2008-11-21 | Categoria: Curiozitati | Comentarii (5)

Comentarii (5):

Mihai Fizedean a zis:

e super tare!!!!!!!

Mihai a zis:

Ce istori faina!!Nu am stiut itoria firmei "LEGO".Ce naspa a fost sa duci LEGO pe timp de razboi,mai ales ca nu aveai sa stii ca vei avea pierderi! Ce imaginatie a avut "Ole Kirk Christiansen" sa faci caramiz micute de jucarie care sa le dai la copii sa se joace. Ce sa intimplatcu "Ole Kirk Christiansen"? sa imbogatit sau ce sa intimplat cu el? Ce articol superb! Mihai

daniel a zis:

Lego sunt niste jucarii foarte creative.Ele ne ajuta pe toti sa ne dezvoltam imaginatia,chiar si celor mai mari,adica adultii.

Tacos Gang a zis:

Lego e cel mai tare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Desigur shi chinezi au avut o replica prin Best Lock dar lego e cel mai bunnnn!!!

alex a zis:

imi place .e super tare!!Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio