09.08
20

Iacob Muschong

Jacob sau Iacob Muschong (1868, Kikinda - 13 decembrie 1923, Lugoj) a fost un mare industrias roman care a facut avere producand caramida.

S-a nascut la Kikinda (sau Chichinda), o localitate din Banatul Sarbesc, dintr-o familie cu traditie in productia de caramida. Bunicii si străbunicii lui Muschong făceau cărămidă manual, în ateliere la marginea Lugojului. La varsta de 20 de ani, se căsătoreşte cu Margareta Bohn, fata unui renumit industriaş german, specializat în producerea de ţigle şi cărămizi, care a construit fabrica de cărămizi de la Jimbolia, de la Carpinis si avea mai multe fabrici in Europa. La 20 de ani, Muschong si sotia sa infiinteaza firma "M. Bohn & Comp." care construieste la 1888 o fabrica de caramizi la Lugoj. Dupa caţiva ani construieste aici o noua fabrica iar mai apoi cumpara si fabricile concurentilor sai. In 1908 firma isi schimba numele în "J.Muschong & Comp." Caramida si tigla produse de Muschong erau de mare calitate si erau vandute in tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi si in Romania Mare. Muschong a construit mai multe fabrici in Banat dar si una la marginea Budapestei. Numele său s-a legat şi de soarta Bailor Buzias, pe care le-a cumparat si unde a amenajat statiunea cu acelasi nume.

Actiune Muschong După Marea Unire de la 1918 autoritatile romane au inceput persecutarea lui Jacob Muschong, considerand ca se opune dezvoltarii capitalului romanesc. Este sicanat si persecutat printr-o ampla campanie de denigrare prin presa. Au urmat controale ale autoritatilor financiare care au descoperit presupuse nereguli contabile in declaratiile de venit, considerand sumele investite de Muschong ca profit si obligandu-l sa plateasca impozit pe ele. La scurt timp, Muschong se stinge din viata in urma unui infarct, pe 13 decembrie 1923, la resedinta sa din Lugoj.


Data: 2008-09-20 | Categoria: Caramida in istorie | Comentarii (0)

Comentarii (0):

Nu sunt comentarii la acest articol! Fi tu primul care comenteaza!

Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio