09.08
23

Turnul din Ciacova

Istoria medievala se concretizeaza la Ciacova in primul rand prin existenta unui turn feudal, cunoscut de populatia locala sub denumirea de "Cula", ce se gaseste in apropierea statiei CFR Ciacova, pe malul Timisului Mort.


Elemente de arhitectura


Inca de la prima privire, turnul se impune prin masivitatea constructiei, avand zidaria executata din caramida arsa, asezata in straturi orizontale si prinsa cu mortar de buna calitate.
Baza turnului are un plan patrat, usor dreptunghiular, cu dimensiunile de 10,5 x 9,8 m; inaltimea totala, la care se include si inaltimea crenelurilor, este de 23,7 m.
Elevatia turnului este compusa dintr-un parter, trei etaje si la partea superioara o platforma de aparare.


Parterul este acoperit cu o bolta cilindrica transversala, descarcarea impingerilor laterale exercitandu-se in masivitatea peretilor, ce la parter ating grosimea impresionanta de 2,7 m. La jumatatea parterului, pe latura S-E, se deschide o nisa cu intrarea terminata in arc semicircular, din care incepe o scara sapata in grosimea peretelui, ce urca serpuind pana sus la platforma de aparare. Aceasta scara are in punctul de pornire o deschidere de 1,2 m, ingustandu-se treptat, asa ca în varful turnului nu mai are decat o largime de 0,75 m. Pe aceeasi latura, la baza peretelui, se deschide o alta nisa, ceva mai stramta, din care niste scari coboara la un canal subteran, tot din caramida, dar care în prezent este surpat si deci impracticabil.
Deasupra parterului urmeaza trei etaje, toate cu aspect de locuinta, iar sus de tot, terminatia zidurilor crenelata inconjoara platforma de aparare. Toate etajele au tavane executate din grinzi groase de lemn, prinse transversal in pereti, peste care se îmbina blani de stejar.
Pe masura ce urca in inaltime, zidurile scad in grosime; de la 2,7 m cat au la parter, sus, la platforma de aparare, nu mai au decat 1,1 m.

 

Crenelurile au inaltimea de 1,2 m, grosimea de 0,95 m, distanta între ele e de 1 m; doar cel din coltul de N este mai mare întinzandu-se pe ambele laturi corespunzatoare.
Aspectul exterior este sever si cu accente pronuntate de monumentalitate şi verticalism. Deschiderile sunt putine si amplasate în majoritate la etajele superioare, contribuind la usurarea maselor de zidarie pe care trebuie sa le suporte etajele inferioare si mai ales parterul. Toate ferestrele au aspect de metereze, ingustate si alungite, unele dreptunghiulare, iar cele mai multe terminate in arc semicircular.

 

Fatadele de N-V, S-V şi S-E au spre colturi, în lucuri unde pericolul degradarii era mai mare, cate un contrafort. Contraforturile sunt joase, cu trei retrageri succesive, mergand pana la 8 m de la nivelul solului. De aici ele se continuă pana sus, la platforma de aparare intr-un fel de rezalit structiv de 20-25 cm. La baza grosimea contraforturilor este de 1,5 m.
Pe latura S-E se gaseste un al treilea contrafort, plasat mai mult spre coltul de S al turnului, dar care are doar 0,95 m grosime si merge doar pana la ultima retragere. Rolul sau structiv este bine determinat: în dreptul lui, in interior, la jumatatea parterului, incepe scara sapata in zid; tot acolo incepe si scara ce duce la canalul subteran; aceste scobituri în zid au slabit mult rezistenta si se impunea neaparat întarirea constructiei in acel punct printr-un element arhitectonic de sustinere din afara. Pe latura N-V partile inferioare ale contraforturilor sunt complet surpate, ruptura putand fi mai bine observata la cel din coltul de nord.


Data: 2008-09-23 | Categoria: Caramida in istorie | Comentarii (0)

Comentarii (0):

Nu sunt comentarii la acest articol! Fi tu primul care comenteaza!

Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri






Realizat de
Stoc Digital Studio